Soberheid

arm en rijkWij zijn lichamelijke wezens, we bestaan in materie. We hebben materie nodig om te kunnen bestaan: voedsel dat door ons heen gaat en ons lichaam opbouwt en energie geeft. Kleding en een woning om beschermd te zijn en ons leven te kunnen vormgeven.

We hebben materie nodig én we moeten ervan genieten, stelde Anna Terruwe. Beide zorgen ervoor dat we ons veilig en welkom voelen in de wereld.

Nu is er met de verdeling van het materiële iets raars aan de hand in onze wereld. Een deel van de mensheid heeft te weinig en moet ploeteren voor het meest elementaire: eten, drinken, kleding, huisvesting, veiligheid. En een ander deel van de mensheid heeft te veel en verzuipt haast in de mogelijkheden. Welvaart en welzijn liggen niet altijd in elkaars verlengde.

Er is soberheid nodig in het lichamelijke mensworden: een balans tussen wat je nodig hebt en waar je nog van kunt genieten. Die soberheid heeft een persoonlijk karakter – smaken en karakters verschillen – maar het heeft ook een algemeen menselijke kant. Het is goed voor ons welzijn als we sober leven, omdat dan ons verlangen kan rijpen, zegt Terruwe. Dan pas kunnen we ergens van genieten, anders is er enkele sprake van consumeren.

*

Volgende keer: Crisis
Volg ons via Twitter of Facebook, of kom snel hier weerom.