Pluriformiteit

De aarde telt ongeveer 8,7 miljoen soorten organismen. Daarvan is ongeveer 15% gecatalogiseerd.

De aarde telt ongeveer 8,7 miljoen soorten organismen. Daarvan is ongeveer 15% gecatalogiseerd.

Anna Terruwe was psychiater in de in haar tijd nog jonge wetenschap van de psychologie. Voor haar was de moderne wetenschap waar Sigmund Freud de grondslagen voor gelegd had van groot belang. Maar minstens zo belangrijk was dat haar kijk op mensen ook gevormd was door christelijke denkers door de eeuwen heen.

Terruwe geloofde hartstochtelijk dat wij bestaan uit liefde, en dat het wezen van liefde is: van de ander houden zoals hij of zij is. Dus niet: hoe de ander zou moeten zijn of zou moeten worden, maar precies zoals hij of zij is. Terruwe zag in haar spreekkamer steeds opnieuw dat die manier van kijken mensen tot bloei bracht.

Eenvoudig is dat niet. Liefdevol kijken en optreden betekent ook: een ander zijn of haar eigen tempo van ontwikkeling gunnen. Of nog moeilijker: ook liefdevol blijven kijken naar waar je niets van begrijpt.

Het oerverhaal van de Schepping (Genesis 1) vertelt dat de aarde bestaat in een ongelofelijke variëteit aan leefvormen: planten, bomen, vruchten, vissen, vogels, beesten. Het vertelt ook dat die variëteit heel goed is. Biologen zullen dat beamen: voor een gezond leefklimaat is diversiteit nodig. Maar ook sociologen zullen dat bevestigen: gezonde en creatieve samenlevingen zijn niet eenvormig, maar veelvormig.

Pluriformiteit is de bedoeling van de Schepping. Als je kijkt met liefdevolle ogen, zul je dat willen behoeden, zelfs al snap je het niet allemaal.

*

Volgende keer: Polariteit en polarisatie
Volg ons via Twitter of Facebook, of kom snel hier weerom.